Chyby při vyřizování hypotéky a jak se jim vyhnout

Každý, kdo někdy kupoval nemovitost, bude jistě souhlasit, že čas hraje při vyřizování hypotéky mnohdy hlavní roli. Žadatel o hypotéku musí zajistit spoustu věcí a pod tlakem se může snadno stát, že člověk na něco zapomene nebo udělá chybu. Přinášíme vám shrnutí častých chyb, kterých se zájemci o hypotéku dopouštějí, a jejich možná řešení.

1. Nevyužívané kreditní karty

Kreditní karty, stejně jako kontokorenty zásadně ovlivňují konečnou bonitu žadatele o hypotéku. I přesto, že kreditní kartu či povolený debet na účtě nevyužíváte, při posuzování bonity považují banky určité procento z úvěrového rámce těchto závazků za měsíční náklad klienta. S ohledem na příjmy žadatele pak existuje maximální částka, kterou může splácející dávat měsíčně na splátky všech úvěrů. V případě, že splácíte i jiné úvěry, hrozí překročení tohoto limitu a zamítnutí hypotéky nebo snížení potenciální výše hypotečního úvěru.

Řešení

Máte-li dostatečné příjmy i s rezervou, není nutné tyto produkty vypovídat a rušit. Naopak pokud jste na hraně a příjmy vám vycházejí jen tak tak, je vhodné kreditní karty a kontokorentní úvěry, které nevyužíváte, zrušit.

2. Uspěchaný podpis rezervační smlouvy

Vyřízení hypotéky se může někdy značně zkomplikovat. Proto pokud již máte vybranou nemovitost, s podpisem rezervační smlouvy příliš nespěchejte. V opačném případě se může snadno stát, že se zavážete ke koupi a banka vám cestu k vysněnému bydlení zkomplikuje tím, že vám půjčí méně nebo vaši žádost přímo zamítne.

Řešení

Začněte s bankou jednat o poskytnutí hypotečního úvěru ještě před tím, než budete cokoli podepisovat. V momentě, kdy máte nemovitost vybranou, můžete se v bance dohodnout na konkrétní výši úvěru. Ta se vždy stanovuje na základě odhadu ceny nemovitosti, nikoli za základě prodejní ceny. Odhad je dobré mít zpracován dříve, než se rezervační smlouvou zavážete ke koupi nemovitosti. Jinak by se mohlo stát, že odhadce stanoví nižší cenu nemovitosti, než je kupní cena, a vy nedosáhnete na úvěr v dostatečné výši.

3. Špatně odhadnutá výše hypotéky

Správné nastavení požadované výše úvěru je zásadní především u hypoték určených na výstavbu či rekonstrukci nemovitosti. V případě příliš nízké hypotéky hrozí, že bude nutné následně zajistit chybějící zdroje financování. V případě příliš vysoké hypotéky zase hrozí penále za nedočerpání úvěru.

Řešení

Je vždy výhodnější vzít si vyšší hypotéku, než aby peníze na konci scházely. Díky tomu vznikne rezerva pro případné navýšení rozpočtu. U většiny bank nemusíte bez sankce dočerpat až 20 % z původního úvěrového rámce, díky čemuž vzniká prostor pro správné stanovení potřebné výše hypotéky.

4. Nedostatečné úspory

Je asi zbytečné připomínat, že 100% hypotéku už vám žádná banka neschválí. Při podání žádosti o hypoteční úvěr je nutné mít finanční rezervu, která pokryje část kupní ceny. Aktuálně je to minimálně 10 % vlastních zdrojů, ale může se také stát, že vám banka půjčí maximálně 80 % z ceny nemovitosti.

Řešení

Mějte odloženo stranou více než po vás požaduje banka. Platit budete zřejmě také za odhad nemovitosti a nezapomeňte na poplatek za vklad zástavního práva na katastr nemovitosti (2 000 Kč). Vždy budujte dostatečné finanční rezervy pro případ neočekávaných výdajů, které vám pomohou těžší období překonat.

5. Neprostudovaná smlouva

Snad každý ví, že je nutné si vše, co podepisujeme, přečíst. Přesto se tímto pravidlem řada lidí neřídí. Ve smlouvě si přitom může ukrývat spousta drobných zádrhelů. Jsou všechny údaje ve smlouvě správně? Můžete nemovitost prodat či pronajmout bez souhlasu banky? Jak budete hypotéku čerpat? To vše se dozvíte až po pečlivém pročtení smluvních podmínek.

Řešení

Hypoteční smlouvu si před samotným podpisem vždy přečtěte. Prostudovat byste si měli také smluvní pokuty, sankce a další podmínky, aby vás po sjednání hypotéky nic nepřekvapilo. Pokud něčemu nerozumíte, zeptejte se. Nikdy nepodepisujte nic, co jste si nepřečetli.

6. Hypotéka bez zkušeného odborníka 

Mnoho lidí se domnívá, že je vyřízení hypotečního úvěru snadná záležitost, kterou dokáží zařídit sami bez pomoci někoho zkušeného. Ano, existují případy, kdy je tomu právě tak. Navíc s výběrem hypotéky pomůže hypoteční kalkulačka. Ovšem volbou nejvýhodnější nabídky vyřízení hypotečního úvěru zdaleka nekončí, právě naopak. Je nutné zajistit spoustu administrativy, podepsat smlouvy, dodat potřebné dokumenty, zvolit vhodné pojištění, zajistit řádné čerpání hypotéky, a pokud se objeví v celém procesu nějaký problém, najít správné řešení.

Řešení

Spoluprací se zkušeným makléřem můžete ušetřit nejen spoustu peněz, ale také času, starostí a energie. Hypoteční makléř dokáže často vyjednat výhodnější úrokové sazby, vyřídí veškerou potřebnou administrativu a poradí se vším, co je zapotřebí k vyřízení úvěru.

Potřebujete hypotéku?

Pokud řešíte financování nemovitosti a potřebujete hypotéku, můžete se na mě bez obav obrátit. Je to jednoduché. Zdarma si sjednejte schůzku a práci přenechejte nám. Ušetříte čas i peníze.

Finance