Jak zvýšit své šance na získání hypotéky?

Hypoteční trh pokračuje i v letošním roce ve své spanilé jízdě a objemy poskytnutých hypoték v prvních měsících roku trhají rekordy. Sen o vlastním bydlení může pokazit jen zamítnutí žádosti o hypoteční úvěr. Víte, jak můžete zvýšit své šance na získání hypotéky?

Ve dvou se to lépe táhne

Je výhodnější žádat o hypotéku v páru nebo jako jednotlivec? Jednoznačně v páru. Největší výhodou je v tomto případě bonita, kterou bance dokládáte dohromady. Kromě vyšší průchodnosti takového žádosti máte navíc jistotu, že v případě výpadku příjmu máte v záloze partnera, který může převzít na svá bedra splácení hypotéky po dobu, než se vám podaří své příjmy opět obnovit.

Hypotéka a zápis v registrech

Registry dlužníků jsou pro mnohé zbytečným strašákem. Ne každý totiž tuší, že v nich vaše jméno může figurovat, i když všechny své úvěry vždy splácíte řádně a včas. Zásadní je totiž skutečnost, zdali je záznam v registru pozitivní či negativní. Bankovní domy a ostatní poskytovatelé půjček na základě dat z registrů zpravidla posuzují bonitu potenciálních klientů.

Ukažte, že umíte splácet

Pozitivní zápis v registru dlužníků je informací o tom, že jste si půjčili a svůj dluh řádně splácíte, případně že jste dluh již splatili. Je to záznam o tom, že jste spolehlivý klient se zodpovědným přístupem ke svým závazkům. Klient bez historie v úvěrových registrech je pro banky často mnohem větším rizikem, než ověřený zákazník s dobrou splátkovou historií.

Zvolte delší splatnost

Hypotéka je dlouhodobým závazkem a není nic špatného na tom, že si někdo zvolí splatnost 30 let. Naopak je vždy výhodnější volit delší splatnost s nižší splátkou než co nejkratší dobu splácení za cenu příliš vysoké splátky. Částku, kterou byste jinak využili na splácení při kratší době splatnosti, lze spořit či investovat a v budoucnu zaplatit mimořádnou splátku hypotéky. Navíc pokud nebudou vaše příjmy pro banku dostatečné, bude prodloužení splatnosti hypotéky možným řešením, jak úvěr získat.

Zrušte kontokorent a kreditní karty

Při posuzování žádosti bude banka nahlížet také na vaše pravidelné výdaje. Jedná se především o výdaje na běžné živobytí a další půjčky, kreditní karty, kontokorenty či leasingy. I přesto, že kreditní kartu či kontokorent nevyužíváte, bude banka v žádosti o hypotéku zohledňovat také úvěrový rámec těchto produktů. Své šance na získání hypotéky můžete navýšit jejich zrušením.

Hypotéka a hazard

I přesto, že banky přistupují k hazardním či sázkovým hrám různě, může hraní hazardních her žadatele o úvěr v očích banky poškodit. Některé banky prověřují a pečlivě kontrolují poslední tři výpisy, které při žádosti o hypotéku dokládáte. Pokud poskytovatel hypotéky zařadí žadatele o úvěr mezi rizikové klienty, může banka žádost zamítnout nebo nabídnout vyšší úrok. Mějte na paměti, že čím dřív přestanete hrát, tím více si zvýšíte šanci na získání hypotéky.

Finance