Češi chtějí v době krize spořit. Zájem o stavební spoření je obrovský

Na letošní rok budeme všichni vzpomínat jako na rok, kdy nás zasáhla pandemie koronaviru. Dopady krize, která na sebe nenechala dlouho čekat, budeme jistě pociťovat ještě nějakou dobu poté, co se běžný chod společnosti opět vrátí do zaběhlých kolejí. Lidé se v krizi chovají různě. To, co však máme téměř všichni společné, jsou obavy o budoucnost. Co když přijdu o zaměstnání? Budu mít z čeho platit výdaje na bydlení a běžné živobytí? Vyhráno mají ti, co si stihli vytvořit dostatečné finanční rezervy. A ti, co je vytvořeny nemají, se nebojí začít právě nyní.

Spoření získává na oblibě

Lidé opět začali důvěřovat spoření. Podle Barometru obliby spoření za třetí kvartál lidé znovu důvěřují spoření. Mnozí si uvědomili, jak důležité je mít finanční rezervy, tudíž opět začali ve chvíli, kdy se situace kolem koronaviru zlepšila, spořit. Nejvyššího stupně popularity dosáhly drahé kovy (57 %), které předběhly stavební spoření (56 %) o 1 procentní bod. Nejvíce si podle Čechů polepšily penzijní spoření (52 %) a podílové fondy (34 %), a to shodně o 4 procentní body. Z průzkumu je patrné, že zájem o spoření v celkovém součtu mezikvartálně roste.

Roste počet nových smluv i objem úvěrů od stavebních spořitelen

Rostoucí zájem lidí o stavební spoření potvrzují také prozatímní výsledky za letošní rok z oblasti stavebního spoření. Zájem o úvěry ze stavebního spoření, jejichž objem dosáhl v 1. pololetí letošního roku 29,8 miliardy korun, představuje meziroční nárůst o 30 %. A roste také počet lidí, kteří si prostřednictvím stavebního spoření chtějí vytvářet finanční rezervu. Stavební spoření si během prvního pololetí nově sjednalo nebo navýšilo cílovou částku přes 264 tisíc lidí, což je meziroční nárůst o 10 %.

Banky i spořitelny fungují navzdory krizi dál

Hlavním důvodem takto příznivých výsledků je dle Asociace českých stavebních spořitelen fakt, že prodeje přes obchodní zástupce nereagovaly na nařízená opatření tak citlivě jako např. tržby obchodníků na uzavření nákupních center. Stavební spořitelny, banky i hypoteční poradci a makléři fungují naplno také v době nouzového stavu. Dalším příznivým faktem je skutečnost, že klienti nijak výrazně nevypovídají smlouvy o stavebním spoření. Dle dostupných dat dokonce lidé v letošním roce vypověděli o něco méně smluv, než bylo obvyklé v posledních letech.

Na bydlení už stavební spořitelny půjčily přes bilion korun

Od roku 1993 můžeme v České republice využívat produkty stavebních spořitelen. A letošní rok je pro stavební spořitelny výjimečný. V letošním srpnu již stavební spořitelny od roku 1993 poskytly úvěry v celkové hodnotě jeden bilion korun. To je suma, která odpovídá milionu rekonstrukcí za milion korun.

Nejvíce si půjčujeme na rekonstrukce

Výše poskytnutých úvěrů se pohybuje od desetitisíců korun na menší rekonstrukce až po několik desítek milionů na pořízení domů. Nejčastějším důvodem, proč lidé využívají úvěrové financování stavebních spořitelen, jsou právě rekonstrukce – historicky asi ve 45 % případů. Na pořízení nemovitosti pak připadá 27 % poskytnutých úvěrů. Čechy oblíbené „stavebko“ však neslouží pouze na nákup či rekonstrukci, lze jím vyřešit také majetkové vztahy či refinancování méně výhodných úvěrů na bydlení.

Obraťte se na makléře

Zvažujete koupi či rekonstrukci vlastní nemovitosti? Budete refinancovat hypotéku? Pokud chcete mít jistotu, že financování proběhne hladce a v pořádku, obraťte se na odborníky, kteří vám s vyřízením hypotečního úvěru pomohou. Sjednejte si schůzku s naším hypotečním makléřem a dozvíte se vše potřebné.

Ostatní