Realita, často přehlížené tajemství úspěchu

Znáte tu situaci, když hledáte něco, co máte prakticky před očima? Řada lidí, si například vzpomene, jak hledali brýle, které celou dobu měli na hlavě a určitě vás napadne mnoho dalších, často úsměvných zážitků.

Když se zaměříme na úspěch, je právě téma „reality“ často přehlížené. Úspěch je často spojován s dobrou komunikací, motivací, studiem, vytrvalostí, nebo i s organizací a vedením, ale realita je vnímána jako naprostá samozřejmost, kterou není potřeba se zabývat.

Každý o ní ví, každý ji bere jako něco, co tady prostě je. Věc, s kterou jsme se všichni buď smířili, nebo proti ní protestujeme.

Přitom naučit se s realitou pracovat, je základní podstatou toho, jak můžeme dosáhnout nějaké změny.

10001298Chcete být úspěšní? To mimo jiné znamená, že nesouhlasíte s realitou, tak jak je, a chcete ji změnit k lepšímu.

Chcete si s někým lépe rozumět, nebo někoho nadchnout pro něco nového? Opět, zde narazíme na realitu, se kterou si někteří dost často nevědí rady.

Když se podíváme na to, co je podstatou reality jako takové, zjistíme, že se skládá z našich vlastních vjemů, zážitků a zkušeností. Je jedno jsou-li dobré nebo špatné, jsou to naše osobní vjemy a zážitky. Podle nich si vytváříme svůj úsudek, rozhodnutí, svoji PRAVDU, o kterou opíráme náš život.

Fantastické je, že podobně jako nenajdete stejný otisk prstu, neexistuje ani člověk se stejnými zážitky a zkušenostmi, a tedy ani se stejnou REALITOU. Vždy jsem žasnul nad tím, jak je možné, že se tak malý otisk našeho prstu tolik odlišuje od otisku prstu někoho jiného. A o to více je fascinující, jak mohou být naše reality, naše osobní světy rozdílné. Podívejte se, jak může být realita dvou lidí odlišná, i když se dívají na jednu a tu samou věc!

cokolada1 1 300x210

Například, představte si matku, jak se snaží vysvětlit dítěti, že by mělo jíst zdravě, místo toho, aby se jen přejídalo sladkostmi. Dítě na ni mrkne veselýma očima, pak se koukne na ten ošklivý zelený špenát, otřepe se a šilhá po té magické, smyslně sladké čokoládě. Čokoláda dokáže být smyslná, ale i ohledně tohoto tvrzení, se mezi vámi jistě najde pár lidí, kteří s tím nebudou souhlasit.

Naštěstí, i přestože se naše pohledy na stejnou věc, mohou tolik lišit, máme štěstí. Stejně, jako naše mysl dokáže vidět rozdílnosti, dokáže najít i podobnosti. A tak, i když mohou být naše reality někdy velmi rozdílné, je důležité mít stále na paměti, že i tak obsahují jednotlivé věci, na kterých se dokážeme shodnout. To je velmi důležitá věc, při budování vzájemného porozumění.

Čím více takových souhlasů, jste schopni s jinou osobou najít, tím lépe s ní můžete komunikovat a tím roste i naděje na zlepšení vašeho vzájemného vztahu.

Při některé komunikaci, v momentě, kdy dobře znáte toho druhého, můžete realitu využít, jako šikovnou a chytrou taktiku, abyste u druhého snadněji nalezli pochopení i ve chvílích, kdy to vypadá, jako takřka nemožné. Ne nadarmo se říká, když chce manželka probrat s manželem něco, co mu nepůjde pod vousy, je nejlepší, když nechá děti u babičky, zaběhne si ke kadeřníkovi, uvaří jeho oblíbené jídlo, a to mu s láskou servíruje na talíř, oblečená čistě náhodou v modelu od Victoria´s secret.

Toto je až terapeutické. Můžete si to otestovat například na někom, koho nemáte moc rádi. U takového člověka na první pohled moc společných věcí nenajdete, možná se Vám je ani nechce hledat, protože tu dotyčnou osobu prostě nesnášíte. Ale, jen tak na zkoušku, vyberte si někoho takového a zamyslete se nad tím, jestli existuje něco, na čem máte společný souhlas.

tchyne slamacek 300x200

Co třeba vaše tchyně? Můžete například najít souhlas na tom, jakou má skvělou dceru? Nebo se dá najít souhlas na tom, jakou umí uvařit výbornou svíčkovou? Anebo, jak krásné jsou Vaše děti? Věřím, že najdete pár věcí, na kterých se dokážete shodnout i s tchyní. Je samozřejmě možné, že se vám to vůbec nepodaří, ale může to být také tím, že jsme napoprvé zkusili moc silný kalibr.

Na hledání souhlasu, je takřka magické to, jak se cítíte vy i ta druhá osoba. Protože dokud je mezi vámi napětí a negativní atmosféra, je těžké věřit tomu, že na Vás ten druhý začne měnit názor.  Ale v momentě, kdy dospějete do bodu, ve kterém si dokážete příjemně povídat na nějaké téma, je větší pravděpodobnost, že se vztahy zlepší.

Angličané jsou pověstní tím, že si nejdříve zdvořile povídají o počasí, protože to není osobní téma, a je natolik obecné, že pomáhá zahájit komunikaci, bez toho, aby se ten kdo ji začíná, musel obávat, že se ten druhý,  bude zvoleným tématem cítit dotčeně.

Jako by existovala nějaká matematická rovnice, ve které platí, čím více souhlasů s nějakou osobou najdete, tím lépe se s ní cítíte. Jako by spolu se souhlasem rostla i náklonnost. A popravdě řečeno, to tak i funguje ve skutečnosti. Teď se prosím nesnažím tvrdit, že hned začnete milovat svoji tchyni. Jen je možné, že se vy sami začnete vůči ní cítit lépe. Obvykle se vztahy nezlepší hned, ale nejdříve můžete vnímat, že ustoupí napětí, postupně se člověk může cítit uvolněný a později budete vnímat pohodu.  

Vypadá to velmi jednoduše, že si až člověk říká, proč to tak lidé nedělají přirozeně?

Všiml jsem si, a nemusíte se mnou souhlasit, že každý člověk usiluje o vlastní individualitu. Má rád vlastní názor. Nebo má rád, když může na někoho zapůsobit. Podobně, jako jsou různé národy hrdé na své zvyky a tradice a usilují o jejich zachování, jako by měl člověk potřebu mít nějaký SVŮJ názor a ten se snažil přirozeně prosazovat. Často i do takové míry, že je za něj ochoten i bojovat anebo dokonce i položit život.

Řekněte není to téma reality skutečně fascinující?

Jste obchodník? Hledáte odbyt pro svoje produkty nebo služby? Potřebujete získat co nejvíce zákazníků? Asi Vás bude zajímat, jak své zákazníky nejlépe přesvědčit?!

Z hlediska reality, je opravdu důležité mít na paměti, že když se setkáváte s někým jiným, je velmi pravděpodobné, že jde možná o osobu s naprosto odlišným vnitřním vesmírem, než je ten Váš. A proto je v první řadě nejdůležitější hledat body, nebo i celé oblasti, ve kterých se spolu můžete shodnout.

A to hlavně ze dvou důvodů:

1. Můžete využít něco, co je tomu druhému dobře známé a jasné, jako pomůcku, abyste mu vysvětlili něco nového, můžete použít příklad něčeho, co ten druhý dobře zná, dobře si to představí, lépe se s tím ztotožní. Díky tomu si může lépe představit podobnosti, nebo rozdílnosti té nové věci, kterou se mu snažíte prezentovat. U tohoto bodu musím přiznat, sám tajně doufám, že příklady, které jsem použil, v tomto článku, budou reálné i těm z vás, kteří jsou svobodní, bezdětní a nebo i těm kdo nikdy nezažili problém s tchyní.mostGG 300x169

2. Společné body, či oblasti našich realit, jsou základní pilíře, pro vytvoření dobrých podmínek, pro další komunikaci. Můžeme doslova matematicky říci, že žádná realita, rovná se žádná komunikace, což je z mého pohledu podstatnější, nežli důvod uvedený v bodu 1.

Jistě to mohou být i témata, které vůbec nesouvisí s věcí, kterou právě potřebujete řešit, ale důležité je, aby Vám pomohli nastolit dobrou atmosféru a dobré podmínky pro komunikaci. Někdy můžete mít i pocit, že tím ve vztahu doslova prolomíte ledy, které by jinak bránili vaší komunikaci. Proto je opravdu dobré, se o toho druhého pořádně zajímat. Pěstuje vaše tchyně Azalky? Bavte se o její zahrádce. Zjistíte, že je Váš zákazník milovníkem fotbalu. Proč si nejdříve nezkusit popovídat o fotbalu? Nebo vidíte, že před sebou máte vášnivého motorkáře. Tak se zkuste zaměřit na ty jednostopé motorové oře, protože můžou být tématem, o kterém ten druhý vydrží vyprávět celé hodiny.

A tak často můžete zjistit, že se kolikrát, pod jinak neproniknutelným krunýřem, ukrývá vřelé srdce sympatického člověka.

moto 300x200

Je i s podivem, když se dostanete k některým detailům v dané oblasti, například motocyklů, na které budete mít odlišné názory, že pro něho stále budete zajímavý člověk, pokud neporušíte takzvané „pravidlo souhlasu“, to znamená, že se budete snažit dívat na věci jeho očima i přestože Váš pohled a názor bude naprosto odlišný. Začít respektovat toho druhého je často prvním krokem k tomu, aby začal respektovat on Vás.

Ale, řekněme si upřímně, naučit se vnímat realitu a názory někoho jiného a respektovat je, bez ohledu na vaše názory, postoje a přesvědčení, je někdy dost těžká věc. Ono se to lehko řekne, ale někdy dost těžko udělá. Pro mě osobně jsou dost často obrovská škola moje děti. Někdy je to opravdu těžké. Například, když opravdu spěchám do práce a děti, které před tím potřebuju odvézt do školy, se rozhodnou, že se chtějí koukat na televizi na pohádku. Proboha!

Ano, často si říkám, že bůh má někdy fakt zvláštní smysl pro humor. Jinak by mi nevytvářel situace, kdy bych svoje tolik milované ratolesti, obrazně řečeno, nejraději zabil.

Realita je někdy pěkně zapeklitá věc. A v momentě, kdy jí neumíte čelit s ledovým klidem pokerového hráče, začnete mít v životě potíže. Právě znalost tohoto pravidla souhlasu vytváří jednu velmi důležitou věc, PROSTOR.aug2 300x193

Pro změnu vždy potřebujete získat prostor. Podobně jako když, chcete udělat přestavbu bytu, i kdyby mělo jít jen o obyčejnou změnu nábytku, či pouhopouhý úklid. Nemůžete věci přeuspořádat, když na to není místo.

Technicky řečeno schopnost zaujmout prostor toho druhého, Vám dává prostor pro komunikaci, prostor pro změnu reality toho druhého. Současně samozřejmě logicky tím, že přijímáte realitu toho druhého, měníte svojí realitu. Ale to je nezbytné, protože tím, že respektujete prostor toho druhého, máte příležitost, že ten druhý bude respektovat ten Váš.

Všimněte si, že ono pravidlo souhlasu neplatí jen mezi dvěma lidmi, ale i mezi národy nebo příznivci různých myšlenkových směrů. Jeho porušování vede k uzavírání a ztrátě prostoru, prostoru pro komunikaci a to je přesný opak toho, co jako správný obchodník, nebo partner potřebujete. Komunikace nám umožňuje přijímat nové informace, které pak můžeme analyzovat a dále se podle nich rozhodovat a dělat závěry.

Ovšem platí zde i další pravidlo, některá změna reality, vyžaduje více prostoru. Asi jako byste chtěli dostat do bytu gauč, který neprotáhnete dveřmi. Nebo jste se určitě někdy podivili, jak se do tak malé místnosti, dostalo tak velké piano? Takže chce to více trpělivosti, více prostoru, ale důležité je, že na samotném konci, Vás bude čekat porozumění.

Blog